Doa Rabitah...

اللُّهُمَّ إِنَّ هَذَا اِقْبَالُ لَيْلِكَ وَاِدْبَارُ نَهَارِكَ وَاَصْوَاتُ دُعَاتِكَ فَاغْفِرْلِيْ اَللَّهُمَّ اِنَّكَ تَعْلَمُ اَنَّ هَذِهْ الْقُلُوْبَ قَدِ اجْتَمَعَتْ عَلَى مَحَبَّتِكَ وَالْتَقَتْ عَلَى طَاعَتِكَ وتَحَّدَتْ عَلَى دَعْوَتِكَ وَتَعَاهَدَتْ عَلَى نَصْرَةِ شَرِيْعَتِك فَوَثِّقِ اللَّهُمَّ رَابِطَتَهَا وَاَدِمْ وُدَهَا وَاهْدِهَا سُبُلَهَا وَامْلاَءْهَا بِنُوْرِكَ الَّذِي لَا يَخْبُوْ وَاشْرَحْ صُدُوْرَهَا بِفَيْضِ الاءِيْمَانِ بِكَ وَجَمِيْلِ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ وَاَحْيِهَا بِمَعْرِفَتِكَ وَاَمِتْهَا عَلَى الشَّهَادَةِ فِي سَبِيْلِكَ اِنَّكَ نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيْرُ...اللَّهُمَّ آمِيْنَ

Sahabat Blogger...

Monday, November 29, 2010

Award Wa Tag Min TI-en Shan

Assalamualaikum.Alhamdulillah murah rezeki ana cuti ni.Asyik dapat award je.First one,gambar Shin Chan, takpelah, asal awk bahagia,Ti =D.


Photobucket Beriken 2 pendapat tentang bl0g ini .
-comel
-merapu
Photobucket Sayang / Tak sayang saye ? Kenape ? XDD
-sayang,sebab enti kawan ana,dan saudara seIslam ana <33

Photobucket Siape geng bl0gger yang paling rapat dengan k0rang ?
-Fifiey
-Kak Ti(enti ah tu)
Photobucket Barang yang paling k0rang nak dari zaman dahulu kala lagi ?
-entah,everything is enough for me,I guess.

Photobucket Sile tagged 3 orang lain untuk ambek award ni dan Nyatakan namanye di sini .
-sesiapa yang berkeinginan untuk ambik award ni,sila jadi follower kak Ti dulu ye.Maseyh. (simple bin senang XDD)


Second one,tag daripada kak Ti juga.



1.berikan nama org yg buat anda ketawa mlm semalam
~ Adik ana

2.apa yg anda buat 1 jam yg lalu?
~ Makan,dan makan,dan makan TT__TT

3.apa bnda last yg buat anda mnjerit kuat2?
~ Masih lagi adik ana

4.where's the next place you're going to?
~ I don't know,Gong Badak,I guess.

5. bnda last yg anda byr
~Chocolate chip @__@

6.di mana awk brd mlm smlm ?
~ Di dapur,menghias kek yang baru hari ni boleh dimakan XDD

7.apa perisa aiskrim yg anda suka
~chocolate

8.rasa2,anda nak x potong rmbut anda?
~Wallahua'lam Bissawab

9.anda suke melatah?
~Tak

10.kalau anda melatah,apa yg anda ckp?
~Tak pernah berbunyi pun.Istighfar.That's all.

11.apa last msj yg anda dpt?
~Phone ana tengah kong!Jadi hyperactive plak phone tuu~

Oh ya,mesej daripada Kak Ang,rasenyer,dia pesan manfaatkan cuti sekolah ni dengan sebaik mungkin.Almaklumlah,tahun depan,ana form 3.PMR~~


12.adakah anda akan kahwin pada masa hadapan?
~ InsyaAllah.Berkahwin kan sunnah Nabi.

13. adakah anda gigit2 straw smbil anda minum?
~Tak

14.do you make up ur own words?
~Kadang-kadang

15.senarai kan 5 blogger yg anda tag.

~Siapa nak award ni,sila ambik.Maseyh.


p/s:kak Ti,meh ar dumoh kalu nak kek,tinggal separuh agi.Hee~

Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT. 

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Sunday, November 28, 2010

Kek!!Kek!!

Assalamualaikum.

Post keempat untuk hari ni.bbuakk teyh
Oh,hari ni birthday adik ana.Syahdu plak tetiba rasa.Besor doh dia.huhu~(apakah??)

Buat kali yang entah ke berapanya,ana nak ucapkan sekali lagi Happy Birthday pada adik ana.Dan kami sekeluarga InsyaAllah PADA HARI ESOK akan berpeluang untuk makan kek birthday tersebut T___T
Kena marah dah tadi,sebab duk dekat dengan kek jer,tak ambik pisau lagi nak potong.Huu~

Sedeyh!!Ambe sapa dok makan nasi sebab tunggu kek,last-last kena makan esok.Isk...isk...isk...

Titah perintah sudah dikeluarkan,mana mungkin rakyat jelata membantah.Daulat tuanku!(eh,dok sabbiknyer)

Sape-sape nak makan kek,mari arr rumah ambe esok.^^Kak Ti,meh arr dumoh esok.Rumah ambe hok dekat peti surat kaler merah tu.

Kek?Homemade American Chocolate Cake With Frosting.Mama tolong buat.Wuu~Lame dok makan kek hok ma wat.Ngeshhhhh~Last sekali masa jamuan akhir tahun haritu.

Kak Ti,ni gambar kek untuk awak.Simpan molek ye.


Alat-alat kebesaran diraja untuk menghias kek.
*maaf sebab gambar agak kabur,faktor penggunaan phone cam,hee~*

My mama punya secret recipe,you!!
Jadi kita tunggu esok jelah,dengan penuh kesabaran dan iltizam,untuk makan kek TT__TT
suara datang entah dari mana : Sedih dengor cerita budak ni.Nak nangis aku.Huu.
So,that's all.
Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Cara Membuang Logo 'Cursor-4U'

Assalamualaikum.
InsyaAllah hari nak buat tuto cara untuk buang logo 'Cursor-4u' pada blog,bagi sesiapa yang menggunakan cursor daripada website tersebut jelah.

Jadi caranya,entum tengok gambar bawah ni dan buang semua kod yang dihighlightkan tu.


Biar tinggal macam ni saja..

 
Then,klik save.Tengok menjadi ker tak.Kalau jadi,alhamdulillah.Kalau tak,let me know,I'll find another way.
Selamat Mencuba.

Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

DAY 5 With PBF2S -I Hope

Assalamualaikum.
Second post of the day,dan dibuat secara berturut-turut,=.=".
Okey,InsyaAllah hari ni ana akan habiskan projek PBF2S ni.Sudah tangguh terlalu lama nie TT_TT.


Tajuknya...
I Hope
Harapan ana pada adik-adik yang bakal mentadbir blog tertinggi SHAMS walaupun ikhwan akhowat Form 6 masih ada kat bawah,atau lebih dikenali sebagai pelajar form 2 SHAMS 2011,semoga entum boleh menjaga blok tersebut dengan baik serta memberikan tunjuk ajar,teladan serta sahsiah yang baik terhadap adik-adik tingkatan 1 yang bakal memasuki SHAMS pada tahun hadapan.


Didiklah mereka dengan sebaik mungkin,kalau ada masalah,mari arr jumpa ikhwan akhowat yang lain.InsyaAllah,kami sentiasa ada untuk membantu.


Akhir kata,semoga adik-adik mampu menjadi pelapis baru dalam usaha meningkatkan sahsiah serta bi'ah solehah pelajar-pelajar di SHAMS.Sayangilah sahabat adik-adik macam sayang keluarga sendiri.Umat Islam itu kan bersaudara =)




SEKIAN.
Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Salam Yaumu Milad,Dear

Assalamualaikum.
First of all,ana nak ucapkan Selamat Hari Lahir kepada adinda tercinta,
Nurul Farhana Filza bt Zakaria
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.
Barakallahufik.

*perhatian,kek ini hanya gimik semata-mata,kek coklat sebenar bakal menyusul,ngeee~*

By the way,jom kita beralih ke agenda seterusnya,award daripada Kak TI-en Shann atau nama sebenarnya Kak Titiwangsa(bakpe name banjaran belaka ni?)Kak Ti





1) Thanks the person who gave u this award and the link of the person
~Syukran ila kak Ti sebab sudi bagi award,sayang ukhti <3333

2) Spread the award to 15 blogger who u like and you think their blog awes0me 
~ramai weyh,aci tak kalau abaikan yang ni?ok ok,sesiapa yang nak award ni,sila ambik.FREE!!


3) Tell 7 things about yourself
Dush!! 
Err...


  1. I'm a girl [?]
  2. Lahir 14 tahun yang lalu,which means ana sudah berumur 14 + +
  3. SHAMSians
  4. Anak ketiga daripada empat orang adik-beradik
  5. Pantang dicabar/dipintas T___T(contoh,kalau ada orang yang sudah membuat sesuatu yang lebih daripada ana,ana akan cuba pintasnya kembali,especially dalam pelajaran. Hee~Bagus budak ni ^^)
  6. Suka bersaing,secara sihat(seperti contoh di atas)
  7. Allah,Rasulullah,Islam,friends and family are MY VERY FIRST PRIORITY.Don't ever try to hurt them.Or else,you are TOTALLY LOOKING FOR TROUBLE.I'm warning you,dear.

Okey,sudah.Maaf andai ada silap salah pada post kali ni.
Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Friday, November 26, 2010

DAY 4 With PBF2S -First Day

Assalamualaikum.

InsyaAllah hari ni ana akan siapkan task ke-4 pula,iaitu First Day!!
*ambe dok ingat weyh,nyawe-nyawe itik je kenangan tu,huhu.*

Memandangkan ramai dooh lalu yang  mengambil keputusan menyiapkan projek secara ekspres,
satu post lima task,banyak tu ,jadi ana pun mengambil hala tuju sendiri. 
*ceh,sedih pulak bunyi tetibe,instrument memainkan muzik titanic TT___TT *

First day sebagai pelajar tingkatan 2 SHAMS,apa yang ana buat ekk??
Oh ya,mula-mula bangun pagi,mandi,solat Subuh,pergi sekolah,naik tangga yang berwibawa itu di blok yang paling comel.
(serius ni,sampai sekarang tak sanggup nak tinggalkan blok tersebut sebab terlalu comel,dan banyak kenangan manis di situ ^^)

Samapai-sampai kat kelas,ana mengalami kekeliruan kuasa 10 memandangkan lokasi kelas 2A2 sangat mengelirukan dan memeningkan kepala.Tetiba muncullah seorang pelajar(Aina rasanya,ker Fifi?Dok pun 'Ainul,tuuuut,tak ingat) lepas tu,bertempik memanggil ana yang sedang tercengang di hadapan tangga.

"Sabrina,wat mende situ ow?Masuk kelas ey!!Owoh deme."

Lebih kurang macam tu lah.Setelah ana menjejakkan kaki buat kali pertama di dalam kelas tersebut,didapati kelas tersebut masih teratur,tetapi agak berdebu.Almaklumlah,cuti lama,sape yang rajin nak mari sekolah sapu kelas,ye dok?

Okey,setelah mengambil tempat masing-masing,kami pun memulakan sesi pembelajaran.Guru kelas?
~Ustaz Che Ku Mah Hussain ~
*semangat kehijauan masih lagi membara,hoho* 

Hari tersebut berjalan seperti biasa sehinggalah waktu balik.

THE END>A HAPPY ENDING ^^
p/s:Cik Alya,balik cepat weyh,wat siap projek ni.Jangan main guling-guling atas tilam angin jer kat Langkawi.Nettup ekgi kang XDD 

Okey,tu jelah.
Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Thursday, November 25, 2010

Award Dan Tag Min Kak Ti,Arigatou!!

Assalamualaikum.
Alhamdulillah,masih berpeluang untuk bertapak di muka bumiNya hari ini.
Okey,jom jawab soalan tag.
Firstly,syukran ila Athirah sebab tag saya 
1)/http://qalbukudijari.blogspot.com / di mata kalian bl0g saya la tu
~Comel,dan kadang-kadang anda terlampau melalut dan suka berbahasa kehuluan sejak akhir-akhir ini.Tuntasnya,blog anda interesting,layak dapat award ni.Keep it up,dear.Selamat berblogging =)
2) Nama bl0g anda dan kenape letak name tu .
~'Something To Share'.I don't know.Bunyi macam interesting,jadi ana letaklah.Oh,saja.I wanna share my story-mory with the world,sharing is caring,youu <333
3) Nama URL bl0g anda dan datang dari mane idea itu .
~http://sabrinasyarfa.blogspot.com/ .Be proud of your own name,dear.
4) Apakah method dalam penulisan blog anda .
Choose and mix.Ikut mood,kalau nak cara formal,ana tulislah cara formal.Kalau nak gaya santai,maka santailah jadinya =DD
5) Apakah perasaan anda melihat blog orang cantek dan menarik sedangkan anda tidak ( kadang2 bl0g sendiri cantek tapi merendahkan diri )
~Jealous due inggik stengoh.Kadang-kadang cari tuto untuk perbaiki semula imej blog,ana kan suka edit blog
But,kadang-kadang buat tak hirau jer,penyakit hati macam berdengki ni jangan dilayan sangat.
Just accept your blog by the way it is =)
6) Bilakah blog anda diwujudkan ?
~November 2009.But then,it was imported to a new blog(this one) dan ana tak ingat tarikhnya.Huhu~
7) Siapakah orang pertama tahu dan menjadi follower blog anda .
~Cik Fifiey and orang-orang tertentu yang pertama tahu,dan Alya menjadi follower pertama,rasanya [??]
8)Sila tag 5 nama lain untuk menerime award tersebut dan forwardkan syarat-syarat ni.
Syukran Jaziilan Ila Ukhti Athirah Li anna 'tag ana =)'
I really appreciate it.

Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT. 

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Wednesday, November 24, 2010

DAY 3 With PBF2S -Best Buddy/Buddies

Assalamualaikum.

Selamat bercuti kepada semua readers yang dikasihi sekalian.
InsyaAllah hari ni ana berbesar nak sambung projek yang tertunggak beberapa hari lalu ni.

Best Buddy
Ya!Manusia bertuah tersebut ialah saudari...

NUR ALYA AQILAH BINTI HASSAN


Hmm,kalau nak tulis pasal budak comel ni memang panjang.Jadi ana short-short pendek-pendekkan jelah ye.

~seorang yang memahami.

~boleh jadi tempat berkongsi masalah.Kalau ana ada masalah,biasanya insan nilah yang menjadi orang pertama yang mendengarnya.

~and,I trust her.


Adakah anda sudah cukup famous,Alya??Duk molek kat Gurun =)
Dan gadis bertuah ini juga merupakan pengasas kepada projek ini.
Orang-orang yang seangkatan dengannya menjadi best buddies ku,iaitu 'Ainul,Fifiey and Sofiah.
Best Friends Forever
Forget -me-not.
Forget-you?
Never,akhowat.
Okey,siap dah.
Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Tuesday, November 23, 2010

Perasaan Marah Dan Jantung Kita

Assalamualaikum.

APAKAH reaksi anda jika pemandu di depan mengambil masa lama untuk menggerakkan kenderaan apabila lampu isyarat bertukar ke hijau?


Apa pula perasaan anda apabila selepas lama beratur, tiba-tiba seseorang memintas barisan dan berdiri betul-betul di depan anda? Adakah anda menjadi marah atau boleh mengawal perasaan?



Kemarahan ialah satu ekspresi perasaan yang ekstrem mengenai sesuatu yang anda tidak suka. Mempunyai perasaan marah bukan perkara buruk kerana ia menunjukkan kita manusia normal.


Malah, ada pakar berpendapat kemarahan pada peringkat rendah atau sederhana tidak menjadi masalah kerana dalam keadaan tertentu ia boleh memberi kesan positif kepada kita.


Contohnya apabila kita dapat memberitahu seseorang bahawa kita marah kepadanya secara tidak langsung boleh menenangkan fikiran kita.


Bagaimanapun, perasaan sangat marah boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan seseorang. Baik pada lelaki atau wanita, kemarahan boleh meninggalkan kesan yang jauh lebih mendalam berbanding kesan terhadap hubungan sesama insan.


Kemarahan sebenarnya boleh membawa kepada penyakit kardiovaskular, iaitu pembunuh nombor satu di Malaysia dan seluruh dunia.


Kemarahan ada kaitan rapat dengan penyakit jantung koronari. Menurut satu kajian yang diterbitkan baru-baru ini di dalam Jurnal Kolej Kardiologi Amerika, kemarahan meningkatkan kebarangkalian mendapat sindrom koronari akut seperti serangan jantung sebanyak 19 peratus jika seseorang itu tidak pernah ada penyakit jantung, dan sebanyak 24 peratus jika pernah mengalami penyakit jantung.


Kemarahan itu sendiri bukan faktor tunggal kepada risiko sakit jantung. Ada pakar berpendapat, perasaan negatif yang lahir akibat kemarahan itu juga memberi sumbangan yang menyebabkan seseorang berasa resah dan tertekan.


Dua perasaan ini biasanya datang bersama kemarahan yang mungkin berlanjutan kepada emosi negatif lain.


Bagaimanakah kemarahan boleh menyebabkan penyakit jantung koronari?
Saintis mengatakan, kemarahan mungkin ada kesan langsung ke atas jantung dan salur darah (arteri). Emosi negatif seperti marah cepat meningkatkan tindak balas badan apabila menerima tekanan. Jika rangsangan sentiasa diberi, kesan ke atas jantung dan salur darah berlarutan.


Apabila dalam keadaan tertekan, badan menghasilkan hormon tekanan. Dalam keadaan biasa, hormon ini diperlukan untuk menolong kita dalam jangka masa pendek jika menghadapi krisis. Bagaimanapun, jika kita kerap marah, paras hormon tekanan ini meningkat.


Hormon tekanan yang berlebihan mempercepatkan proses aterosklerosis iaitu pengumpulan plak lemak pada dinding salur darah yang akhirnya membuatkan salur darah tersumbat; yang seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung koronari dan serangan jantung.
Selain kesan biologi, kesan ke atas gaya hidup juga penting. Mereka yang mudah marah mungkin tidak dapat menjaga diri dengan baik.


Mereka lebih berkemungkinan untuk merokok, mempunyai pemakanan tidak baik dan seimbang, jarang melakukan senaman dan meminum alkohol berlebihan.


Semua ini juga faktor yang boleh membuat seseorang itu lebih berisiko mendapat penyakit jantung koronari.


Cara mengatasi kemarahan
Ada banyak cara mudah untuk mengatasi kemarahan. Antaranya ialah dengan:
1) Menarik nafas panjang dan kira dari satu hingga 10
2) Membayangkan tempat aman untuk menenangkan minda
3) Beredar dari situasi atau persekitaran yang membuatkan anda marah (secara fizikal dan emosi)
4) Mendengar ayat-ayat Quran
5) Mengisi masa dengan hobi
6) Jangan meletakkan harapan dalam setiap situasi
7) Meditasi
8) Meningkatkan tahap spiritual melalui sembahyang, doa dan zikir

عَنْ أَبيِ هُرَيْرَةَ - رضي الله عنه - أَنَّ رَجُلاً قَالَ لِلنَّبِيِّ - صلى الله عليه وسلم - : أَوْصِنيِ . قَالَ : « لاَ تَغْضَبْ » فَرَدَّدَ مِرَارًا , قَالَ : « لاَ تَغْضَبْ » رَوَاهُ الْبُخَارِيُّ . 
Maksudnya : Daripada Abi Hurairah R.A, sesungguhnya seorang lelaki telah berkata kepada Nabi sallallahu alaihi wa sallam : Berilah pesanan padaku, lalu bersabda baginda,: " Janganlah kamu marah", maka diulangnya berkali-kali "Janganlah kamu marah". Riwayat Albukhary.
Paling penting, anda harus menerima hakikat bahawa kehidupan ini tidak selalunya adil atau sempurna, dan anda harus mengambil tindakan wajar di dalam setiap keadaan. Ingat, setiap kali anda melakukan tindakan positif, anda sebenarnya menjaga jantung anda.



________________________________________________

Sering marah ataupun marah secara berlebihan dapat menyebabkan penyakit di dalam jantung dan pembuluh darah.Nabi berkata, "Marah berasal daripada syaitan dan syaitan terhasil daripada api.Maka padamkanlah kemarahanmu dengan berwuduk." 
Nabi juga mengajar apabila marah dalam keadaan berdiri,maka duduklah.Apabila perasaan marah melanda ketika kita sedang duduk pula,maka berbaringlah.Bacalah istighfar kerana marah itu adalah gabungan sombong dan sedih.Ubat bagi sombong adalah istighfar.kemudian,berwuduklah sebagaimana yang disarankan nabi.

Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.


Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Thursday, November 18, 2010

DAY 2 With PBF2S - Logo

Assalamualaikum WBT.

Tugasan kedua projek.
-buat/reka satu logo mengenai form 2 SHAMS
Alhamdulillah,tugasan kedua  projek blogger F2 SHAMS sudah siap.
*maaf,logo agak berserabut,serta tidak memenuhi syarat-syarat penciptaan logo*


Setelah bertungkus-lumus selama beberapa ketika untuk mengedit gambar,itulah hasilnya =)

Okey,time for breakfast.

Assalamualaikum WBT.


Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Wednesday, November 17, 2010

DAY 1 With PBF2S - The Best Moment


Assalamualaikum WBT.
(penulis sedang rajin dengan melampau-lampau-lampau!update blog 2 kali sehari)

Okey,first task.Pengalaman paling best sepanjang bergelar 'Budak Form 2 SHAMS 2010'.
Hmmm...

Bila arr???

Jap jap...

funnyface.jpg thinking image by Daniela_Lemus



*refreshing*



Hmm,pengalaman paling best yang sememangnya akan ana kenang sampai bila-bila ialah HAMPIR KESELURUHAN TAHUN!!

Ya,bunyinya kedengaran umum,bukan?Memang pun.Okey,meh kita zoom in sikit.

Entum tahu apa yang ana dapat hampir keseluruhan tahun sepanjang bergelar budak form 2 SHAMS?

~Ana dapat sahabat sejati~



Okey,salah satu event yang memang tak boleh ana lupakan ialah masa merentas desa.Fuhh,event yang sangat meletihkan,tapi pada masa yang sama sangat membantu dalam proses mempererat ukhuwah antara kami,kanak-kanak SHAMS F2.

Dan tak lama selepas tu,usrah SS501 ditubuhkan....
showwallpaper15031018.jpg SS501 image by siwaphorn
Selain event tu,ada banyak lagi.Masa gotong-royong sekolah pun best,bayangkan,kami sekelas pakai baju kelas yang comel dan HIJAU itu.Oh,rasa macam adik-beradik kembar pun ada.
NOTE :-16 orang-baju sama!!
Lepas tu,geng BPDS yang OREN.Pelbagai dugaan kami tempuhi bersama.

dan jamuan hari raya,dan jamuan akhir tahun dan dan dan.......

macam macam lagi.




kepada sahabiah-sahabiah yang dikasihi sekalian,



dan mungkin ada juga yang ana sengaja.Maafkan ana.Ana sayang semua!!
InsyaAllah,Ukhwah Fillah Daiman Wa Abada...



*khulasofnya,THE BEST MOMENT is the whole YEAR.

Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Salam Eidul Adha =)

Assalamualaikum WBT.

 Salam AidilAdha kepada semua.Semoga kisah pengorbanan para nabi dan rasul terutamanya Nabi Ibrahim AS dan anakandanya Nabi Ismail AS,serta rasul junjungan kita yang tercinta,Nabi Muhammad SAW menjadi iktibar buat diri kita.





"Mereka bersedia untuk dikorbankan kerana Allah,tetapi bersediakah kita? Fikir-fikirkan"

Wallahua'lam Bissawb.
Assalamualaikum WBT.
Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Tuesday, November 16, 2010

Friendship...Is...

Assalamualaikum.Second post of the day.


Friendship is for some easy to understand.
some count friends just by shaking a hand.
Some call friends people who hang around.
Some of us have friends to no bound.

There are people who see friends as people who they can trust.
Someone who goes through fire if he must.
Someone who you can talk to if there is a problem.
People to who it doesn't matter to them.

A friend who brings a smile to you.
A friend who respects you for what you do.
But a friend will also tell you what's wrong.
He will tell you not to steal something you long.

People have problems seeing people as their friends.
Friends are people who never tend
To bribe you, to lie to you, and never hurt you.
A friend who's there for you too.

A friend who says I love you.
I care a lot about you.
a friend who is always around.
And his love is never out of bound.

Your friend will smile when you meet.
Your friend will smile each time you greet.
A friend comforts you with soul.
A friend makes your heart whole.

You will never feel alone.
When he is gone.
He will be back when you call.
Friendship contains it all.

A friend is someone who you acknowledge as one.
And it's up to you how a friend feels to you.
Because this poem is done.
People should always trust their friends.

I know you do~
 Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.
Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

PROJEK : Blogger Form 2 SHAMS

Assalamualaikum WBT

Photobucket

Ok,baiklah ini bukti bahawa saya menyertai PROJEK grand ini.Sekiranya anda berminat untuk menyertai dan juga merupakan pelajar FORM 2 SHAMS serta mempunyai blog,sila pergi ke sini untuk maklumat lanjut.

Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Saturday, November 13, 2010

The Story of a Kidney

Assalamualaikum.
*keluar daripada mood mengarut*
InsyaAllah hari ni ana ingin kongsikan sedikit ilmu yang baru diperoleh pagi ni,sebagai acara pembukaan post berlabel As-Syifaa'.Enjoy!



Kidney, a bean-shaped organ, functions in filtering blood and eliminating waste products. Apart from these vital functions, the kidney also serves to control the electrolyte balance in the body, participates in the regulation of blood pressure as well as stimulating the production of blood cell. About 125 mL of filtrate is produced every minute, and of this amount 124 mL will be absorbed in the organ and only 1 mL is released as urine.  Just as big as a fist, helping us maintaining our needs yet we disregard its needs.



In Malaysia, the main factor leads to the failure of kidneys goes to diabetes. And once the kidneys fail to function, you have the options of dialysis treatment or patiently wait for someone to donate a replacement for your kidney. Have you a ever seen a haemodialysis machine? It could be bigger than you. And how ‘comfort' it is to draw your blood out and let it in, out and in again and again. And for the peritoneal dialysis, the catheter is inserted into your abdomen surgically. Oh, that will not be that terrible.

I am not writing to scare the wits out of you. But just to fly you into the world of your own health. Have you ever feel discomfort to have the kidneys in your body? Does it hurt you every time the kidneys work? Yet do you 'feed' it with the right 'food'? Be thankful to Allah for your organs that do not black out when the current is out, do not have to switch it on and off, and do not cost you even a penny.







Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Friday, November 12, 2010

Post Melepaskan Keboringan ( 0_0")

Assalamualaikum WBT...
Err,is it TOO LATE to say "Selamat Tinggal Exam!!"?
Not yet,right?
"Yeah,next year you'll see me again,even worse,in the form of PMR! Watch out,girl!Huahuahua..."
*Dun wanna talk 'bout result.Jamuan akhir tahun?Oh,you already read 'bout that. Next!!!



Okey,kita cerita pasal kelmarin,digelar sebagai Hari Mengecat Pasu Sedunia!!
*MY quote of the day T__________T*

At school,everything runs smoothly early in the morning.First,we had our last assembly for this year.I felt like,whoa,super SEDIKITNYER ORANG MARI SEKOLAH!!


Oh,jadinyer----->agak senang untuk uruskan assembly tersebut!

Prefects on duty
~BPDS Form 2 -muslimat 4-5 orang
                         -muslimin?tak kira T__T
~BPDS Form 4-overall?tak kira jugak.huhu T__T
*Just skip this part*

Oh ya,agenda mengecat pasu dimulakan selepas waktu rehat.Senang cerita,kitorang hampir sekelas pergi rehat kat kantin.Almaklumlah,muslimat mari lebih kurang 9 orang jer.T____T

So,they all had chicken rice except for me and miss Tommy a.k.a Puteri Aimi.
Tommy had her fried noodles and me?I just keep munching and munching on some scraps of french fries,had no appetite at all,seriously.

Problems always come and gone,but people say,let bygones be bygones.As for me,I always keep them in heart!Huh,bad things!Okay dear,I'll try to just let it go,next time,maybe.

*Boring post!*

Okay,people,attention.Some quote says...
 
*sila jangan gigit sesiapa.Sayangilah saudara anda <333

Tukar mood Melayu.We're malay!!!(ok,salah lagi)

Alkisahnya,Cikgu Raja pun suruh kitorang berkumpul depan kelas 3A6,sementara tunggu Pak Cik Yasin (ker Yasir??masih keliru) tetapi kitorang degil,pergi duduk depan makmal komputer.Nasib baik,kawasan tu masih lagi wilayah jajahan takluk kelas3A6,sebabnya makmal tersebut hanya terletak di sebelah kelas 3A6.T__T

Setelah semua tools kelengkapan disediakan dan dibahagi tak berapa nak sama rata,kami pun memulakan projek murni ITOOW!!
*perhatian,cat pasu sekolah sahaja dan yang sewaktu dengannya,jangan cat baju anda!dan tangan anda T_____T*

Kerja-kerja keras kami telah menjadi perhatian warga-warga sekolah yang lain,termasuk pengetua,haiya!! T__T.

Ku sangka pengetua akan memarahi kami yang membuat serabut di pagi hari,rupa-rupanya kami disuruh mengecat sampai ke tengah hari!!Aaaaaaaaaaaa!!!Sporting pengetua kami,kan kan kan ?

Hampir semua benda yang boleh dicat di sekolah,pengetua suruh cat.Contoh,jambatan depan makmal sains,road divider pembahagi jalan, etc etc...(tak termasuk bangunan sekolah,kerana menyedari hakikat bahawa risiko yang menunggu untuk bangunan tersebut kelihatan lebih hodoh adalah sangat tinggi.)

Dan sekalung penghargaan atas usaha-usaha keras kami,kami dibenarkan untuk menggunakan tandas guru,yang merupakan tandas yang paling hampir ketika itu.(jangan aa naik atas blok semata-mata nak gi tandas,memang dok ngecat doh aa pah cerroh gittu!)

Dan dengan tidak semena-menanya,satu pusat membasuh pakaian telah ditubuhkan di dalam tandas yang comel itu(ana dengki...ana dengki...).Penulis juga turut mengambil bahagian menjadi penyental berwibawa, pergi sental jilbab orang lain,jilbab sendiri tak sental mana pun TTT____TTT

Alhamdulillah,rezeki kami murah.Cikgu Raja belanja makan mihun goreng, dan keropok yang agak besar serta mendebarkan.Hilang jugak sekurang-kurangnya kekebuluran kami,dan mihun tersebut juga sedap.Ikuti dialog ini,kalau sudi.(Ana tak nak main paksa-paksa,takde class)

          Seorang pak cik datang menghampiri kami yang sedang sibuk mengambil mihun,lalu dengan penuh budi bahasa,beliau berpesan, 
 Pak cik tukang goreng keropok : Ambik dua keping jer sorang neyh.Simpan ke orang  lain tekk. 
 Kami semua,tukang cat praktikal T_T : Ye,ye.(berlalu sambil tersenyum lebar)
Kami memang murid yang patuh,dan baik.Cecece!!(kembang lubang hidung sepuluh inci sorang-sorang)
Lepas tu,kami pun pergi solat(wat perjanjian dah nak ngecat sampai tengah hari jer,hari Ahad ni sambung semula)


~TAMAT~
*nantikan episod seterusnya,sekiranya kami berpeluang untuk mengecat lagi*

skrip:sabrina
pengarah:sabrina
penerbit:sabrina
syarikat:sabrina production

Wallahua'lam Bissawab...
Assalamualaikum WBT...

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Tuesday, November 9, 2010

What a Healing!Subhanallah...

Assalamualaikum WBT...
*let me heal you,ihsan pak cik DeviantART

Alhamdulillah,hari ni ana masih berpeluang untuk mengupdate blog yang sememangnya sentiasa ditakdirkan untuk bersawang ni sejak final exam kami menjelmakan diri.Hari ni di sekolah,jamuan akhir tahun sudah dijalankan dengan jayanya,alhamdulillah.
(kisah lanjut jamuan 2a2)

InsyaAllah hari ni ana ingin kongsikan satu video.Konklusinya nanti,hmm,anda fikirkan sendiri yaw!

It's so hard to explain
قد يصعب عليّ أن أعبر

What I'm feeling
عمّا يختلج في قلبي

But I guess it's ok
لكن اعتقادي

Cause I'll keep believing
ينبع من إيماني

There's something deep inside
هناك شيء في الأعماق

Something that's calling
ينادي

It's calling you and I
يناديني ويناديك

It's taking us up high
يرتقي بنا إلى الأعلى


CHORUS:

Healing, a simple act of kindness brings such meaning
الشفاء ... قد يتجسّد في عمل بسيط لطيف

A smile can change a life let's start believing
بسمة قد تغير حياة الإنسان

And feeling, let's start healing
فلنبدأ بعمل يكون فيه شفاء


VERSE 2:

Heal and you will be healed
شفاء بشفاء .. ومع كل شفاء شفاء

Break every border
اكسر القيود والحدود

Give and you will receive
اعط تُعطى .. فالعطاء يوجب عطاء

It's Nature's order
نظام كوني رباني

There is a hidden force
هناك قوى خفية

Pulling us closer
تجذب بعضنا لبعض

It's pulling you and I
تجذبني أنا وأنت

It's pulling us up high
تجذبنا للأعلى


CHORUS:

Healing, a simple act of kindness brings such meaning
الشفاء ... قد يتجسّد في عمل بسيط لطيف

A Smile can change a life let's start believing
بسمة قد تغير حياة الإنسان

And feeling, let's start healing
فلنبدأ بعمل يكون فيه شفاء


MIDDLE 8:

Hearts in the hand of another heart and in God's hand are all hearts
قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب

An eye takes care of another eye and from God's eye nothing hides
عين ترعى عينا .. وعين الله ترعى، و لا شيء عنه يخفى

Seek only to give and you'll receive
إسع نحوالعطاء... و ستلقى و تعطى

So, heal and you will be healed
إشف.. و سوف تشفى

OUTRO (x2):

قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب
عين ترعى عينا، وعين الله ترعىكلمة طيبة صدقةتبسمك لأخيك صدقهكل معروف صدقةاللهم اشف شفاءً لا يغادر سقماً
Song Name: "Healing"
Written and Produced: Sami Yusuf
Lyrics co-written: Dr. Walid Fataihi
Mixed and Mastered at Andante Studios

Nota oleh penghantar: lagu ini mendidik kita untuk tidak mementingkan diri sendiri, dan bersikap baik dengan semua orang kerana, 'heal and you will be healed'




Lagu yang benar benar mendidik.*tadop modal nok cakap,inilah akibatnya andai diri anda sentiasa dipaksa dan digesa setiap masa,waktu dan ketika untuk mengupdate blog.Kesimpulan,ikhlaskan diri anda dalam mengupdate blog,yer adik-adik.=)

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)