Doa Rabitah...

اللُّهُمَّ إِنَّ هَذَا اِقْبَالُ لَيْلِكَ وَاِدْبَارُ نَهَارِكَ وَاَصْوَاتُ دُعَاتِكَ فَاغْفِرْلِيْ اَللَّهُمَّ اِنَّكَ تَعْلَمُ اَنَّ هَذِهْ الْقُلُوْبَ قَدِ اجْتَمَعَتْ عَلَى مَحَبَّتِكَ وَالْتَقَتْ عَلَى طَاعَتِكَ وتَحَّدَتْ عَلَى دَعْوَتِكَ وَتَعَاهَدَتْ عَلَى نَصْرَةِ شَرِيْعَتِك فَوَثِّقِ اللَّهُمَّ رَابِطَتَهَا وَاَدِمْ وُدَهَا وَاهْدِهَا سُبُلَهَا وَامْلاَءْهَا بِنُوْرِكَ الَّذِي لَا يَخْبُوْ وَاشْرَحْ صُدُوْرَهَا بِفَيْضِ الاءِيْمَانِ بِكَ وَجَمِيْلِ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ وَاَحْيِهَا بِمَعْرِفَتِكَ وَاَمِتْهَا عَلَى الشَّهَادَةِ فِي سَبِيْلِكَ اِنَّكَ نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيْرُ...اللَّهُمَّ آمِيْنَ

Sahabat Blogger...

Friday, January 22, 2010

Lawaknyer...

Assalamualaikum WBT...
Hari ni sebenarnya akak takde story pon nak kasitau kat korang...
Oleh sebab tu,akak pon 'copy' satu cerita daripada blog kawan akak yang akak panggil Kak Ti...
Harap korang terhibur dan boleh ambik pengajaran daripada cerita ni,okey?
So,let's get start!!!


Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih…
Bayangkan benda ini berlaku pada anda...
Suatu hari pada masa Solat Jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah… tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dgn pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun… lalu salah seorang lelaki tu bertempik "Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu" Selepas mendengar amaran itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri…. daripada jumlah yang 1,000 tadi itu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman tu…

Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat"…. Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah….


Macam mana.. adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas.
Selain terhibur anda fikirlahlah…

" Lawakkan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman… "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan Allah bila menghadapi bahaya… kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah.. baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi…"


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya…"


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar dan majalah daripada apa yang tercatit dalam al Quran"

"Lawakkan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia" "Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berjam-jam tapi nak berdoa kepada Allah..alahai.. tak cukup..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama..


*******************************************

Jadi akak harap sambil-sambil korang terhibur tu,korang boleh terima mesej yang nak disampaikan dalam cerita ni.Semoga kita boleh mengubah perspektif umat Islam hari ini yang terlampau takut pada manusia sedangkan Allah adalah pencipta kita yang sebenar,yang patut kita takuti,yang harus kita geruni,yang mesti kita patuhi suruhannya dan kita jauhi larangannya.

Apasal nak takut dengan manusia.Diorang tak boleh makan kita pun.Kalau diorang lapar,makanan jugak yang diorang sumbat dalam mulut diorang,betul tak?
Betul...Betul...Betul...

Kalau korang ada masa,korang bolehlah pergi ziarah kat blog kawan akak tu.Berlambak lagi cerita-cerita Islami yang ada kat blog dia.Sambil-sambil korang baca,ambiklah pengajarannya,yerk?

Okey ar,setakat ni saja untuk hari ni.
Wallahua'lam Bissawab.
Assalamualaikum WBT...
Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Thursday, January 21, 2010

Dugaan Ini Tak Pernah Kuduga...

Assalamualaikum WBT...

Hari ni nak cerita ah skit perasaan akak setelah tiga minggu pegang jawatan sebagai pengawas kat sekolah yang tercinta ni.Seperti yang dah sedia maklum,memang jadi pengawas kat sekolah menengah ni jauh berbeza daripada jadi pengawas kat sekolah rendah.Boleh katakan kalau dibandingkan keadaan kat sekolah menengah dengan sekolah rendah ni memang jauh berbeza,bahkan terlalu jauh bezanya.

Terkadang tu keadaan ni ada jugak buat akak menangis,terfikirkan betapa jahilnya diri akak.Akak sendiri pun sebenarnya rasa bersalah jugak dgn sebahagian schoolmates akak sbb tegur diorang kasar sangat.Mungkin salah diorang sebenornya sampai akak bertindak sampai macam tu sekali,tp akak pasti yg akak pun x terkecuali melakukan kesalahan.

Niat akak sebenarnya nak tengok diorang berubah jadi lebih baik,bukannya melawan bila akak tegur supaya diorang x ulang kesalahan diorang.Tapi akak tetap bersyukur sebab bukan semuanya macam tu.Alhamdulillah...Ada jugok pelajar yg datang mitok maaf atas kesalahan diorang bile akak tegur diorang.Bagus betullah korang ni.Pelajar macam nilah yg kita perlukan untuk kembalikan semula zaman kegemilangan Islam di mata dunia.Sekurang-kurang-kurangnyer terubatlah jugok luka tercalar kat hati.

Tapi akak faham kalau ada pelajar yg masih belum boleh menerima teguran yang akak berikan.Mungkin cara akak salah dalam menegur orang lain.Akak minta maaf sangat-sangat pada sesiapa yang ada terasa hati ataupun jantung atau paru-paru atau usus atau telinga atau mulut atau hidung dengan akak.(banyok pulok perkataan 'atau').

Dugaan ni memang berat buat diri akak,tapi akak husnuzzon(bersangka baik) jelah,fikir positif dan yakin pada diri akak yang akak boleh hadapi semua ni.Allah takkan berikan ujian yang melebihi had kemampuan hambanya.Yang pasti,akak tetap memegang teguh kepada quote akak iaitu 'KEEP MOVING FORWARD'.

Walau badai datang menimpa,akanku kuatkan hatiku,cekalkan jiwaku menghadapi dugaan Yang Maha Esa, kerna ku tahu Dia lebih mengetahui segala-galanya.Allah tahu bahawa kita boleh hadapi ujian tu,sebab tu Dia bagi kat kita.KIta kena yakin yang walau seberat mana dan sehebat mana ujian tu mampu mematahkan kita,sebenarnya kita lebih kuat untuk menyerang balas(paham dok ayat kat atas ni?klu x paham kabo ar.InsyaAllah akak akan terangkan semula)

Akak harap korang dapat maafkan akak.InsyaAllah lepas ni akak akan memperbaik diri akak supaya akak boleh tegur korang dengan cara yang lebih baik.Almaklumlah,akak ni cuma manusia biasa yang takkan bisa terlepas daripada melakukan kesilapan.Kalau ada sesiapa yang rasa akak ada buat salah apa-apa ker,just let me know,okay?Tulis aje dalam shoutbox kat tepi tu.Kalau tak nak tulis kat situ atau nak hantar komen yg bersifat private sikit ker ,hantar je email kat akak(sabrinasyarfa@yahoo.com.my)  Korang tak payah risaulah kalau-kalau akak marah bila baca komen korang because you and your comment are welcomed.Memang akak harap sesangat komen daripada korang,memang penting buat diri akak.

*********************************************************

Akak nak cerita pasal hari ni pulok ar.Sebenarnye ada banyak jugak kejadian hari ni.Antaranya ialah kejayaan rumah sukan akak iaitu rumah biru menjuarai kejohanan merentas desa yang boleh dikatakan sebagai acara tahunan sekolah akak.Kembang sedewan(ade ker perbandingan ni?) akak tadi.Walaupun terpaksa duduk kat tempat belakang sekali sebab baru balik dari perjumpaan BPDS,akak tetap bangge.Tapi walaupun akak gembira,bukan sampai melolok melalang macam orang gila.Kawal-kawal ah sikit.Kan orang lain kata mende pulak,tak gitu?

Masa merentas desa pulak,ada sorang budak tu(bukan pelajar sekolah kitorang)kena maroh di akak.Padan muka ko,sape suruh kacau kawan orang sangat.Hahaha...puas hati!Dohla budak tu muslimin,tapi gi kacau muslimat.Dok tahu malu sungguh lar...Akak memang alergic dengan budak-budak yang bersifat 3G (bermaksud 'galok','gatal' dan 'gelenyai').Takdop kesedaran sivik ker?Ker dok belajar?Kesian ana tengok anta...

Rase-rasenyer hari ni saja,empat kali doh akak naik angin.Ramai jugok hok kene maroh di akak(bukan maroh macam tengking-tengking gitu,cuma tegur dengan nada yang berbaur sinis sikit)Harap-harap korang boleh berubah.Sedih akak tengok korang macam ni tau...

Okey ar,rasenyer banyok pulok blebe hari ni...
Kalau ada story lagi,nanti akak bagitau kat korang,okey?

Se agi,akak nak bagitau kat korang yang korang boleh panggil akak dengan panggilan 'kak' kalau korang ni berumur 13 tahun dan kebawah sahaja.Yang selebihnya boleh panggil akak dengan panggilan 'ukhti' atau 'anti' atau 'Sabrina'...Keputusan hakim adalah muktamad dan tidak boleh dipertikaikan lagi dengan apa cara sekalipun,understand?Kalau faham bagus ar.Kalau tak faham,akak harap korang rajin-rajinkan diri kesekolah....

Setakat ni je lar untuk hari ni...
Wallahua'lam Bissawab...
Assalamualaikum WBT...
Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)

Saturday, January 2, 2010

Happy New Year vs Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum...
    
     Setelah begitu lama menyepikan diri,ana telah mengambil keputusan menulis semula di blog ana ni.Sebenarnya ana tiada topik untuk dikongsikan bersama.Cuti ni pun ana tak pergi mana-mana.Duduk kat rumah jer.

     Mulai hari ini,ana telah keputusan untuk menggelar diri ana sebagai 'kak' kerana ana secara tidak rasminya telah bergelar 'kakak' di sekolah kebanggaan akak ni.Upgrade ah sikit.Naik pangkat...jangan jadi takbur sudah.Duk mengarah orang sana sini sesuka hati dia jer.Hopefully I'm not going to be like that...

     Buku pun akak tak kemas lagi ni.Baju dah lama dah akak gosok.Semangat nak pergi sekolah.Harap-harap tahun ni akak akan lebih bersemangat untuk belajar dengan persekitaran yang baru,classmates yang baru,baju baru,tempat duduk baru,dan banyak lagilah.

     Bagi kawan-kawan akak yang berjaya menempatkan diri di kelas hadapan,akak ucapkan tahniah.Bagi yang masih belum berkesempatan,la tahzan,jangan bersedih dan yang paling penting jangan putus asa.Teruskan usaha.Bak kata kak 'Ainul,"Chaiyok!Chaiyok!"

     Kalau menangis air mata darah sekalipun,benda dah jadi.Takdir dah tertulis macam tu.Redha jelah.Let bygone be bygone orang putih kata.Esok kan masih ada.Cuma kita tak tahu jer apa yang menanti kita pada hari esok.Yesterday is history,today is reality and tomorrow is mistery.Mungkin apa yang ditakdirkan untuk kita pada hari esok adalah jauh lebih baik daripada hari ini.                                     

     Di kesempatan ini juga,akak nak ucapkan tahniah kepada adik-adik yang telah berjaya menempatkan diri di SMKA Sheikh Abdul Malek termasuklah adik kepada akak sendiri iaitu Nurul Farhana Filza atau nama glamornya 'Farhana'.Akak ucapkan tahniah dan selamat datang kepada semua.Ahlan Wasahlan!




Welcome Myspace Comments

     Sekarang mari kita tukar topik.Sebenarnya akak nak cakap pasal benda lain tapi tak salah kalau kita 'warm up' dulu.Jadi,nilah topik yang akak nak cakap sebenarnya.

     Topik ni mengenai diri kita sendiri juga yang lebih mengagungkan 1 Januari berbanding 1 Muharram.Cuba kita renungkan,sekiranya tiba bulan Januari,ramai yang bersorak kegembiraan,banyak tempat yang mengadakan pesta-pesta tetapi apabila tiba tarikh 1 Muharram ,suasana langsung tak meriah,senyap sunyi seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku.

     Memang Maal Hijrah pada tahun ini ramai yang bersorak kegembiraan namun bukan kerana menyambut tahun baru ini,tetapi kerana kejayaan pasukan bola sepak negara menjuarai acara bola sepak dan sekaligus menamatkan penantian setelah 20 tahun kehausan pingat emas dalam acara tersebut.

     Sekiranya akak berkata bahawa akak langsung tidak gembira dengan kejayaan tersebut,akak sememangnya menipu.Tak salah jika ingin bergembira,tapi dalam kegembiraan itu,berpada-padalah.

     Kebanyakan umat Islam lebih memilih untuk meraikan tahun Masihi berbanding tahun Hijrah.Cuba kita renungkan.Sekiranya tidak diberitahu sekalipun mengenai perkara ini,sudah pasti ramai yang sudah menyedari tentangnya.Cuba renungkan dan selamat beramal.

     Setakat ni jer untuk topik kali ni.Memang sigkat tetapi bagi mereka yang ambil peduli,perkara ini sememangnya harus diambil perhatian dan juga diamalkan kerana sesungguhnya punca kejatuhan umat Islam ialah kerana mereka mengetahui perkara yang betul tetapi mereka tidak mengamalkannya.

     Bagi mereka yang sudah  mengamalkannya,akak ucapkan tahniah.Bagi mereka yang masih berusaha untuk berubah pula akak ucapkan semoga berjaya.Secara keseluruhannya,akak mendoakan agar kita dapat mengembalikan zaman kegemilangan Islam serta mengekalkannya buat selama-lamanya.InsyaAllah.

Sekian,
Wallahua'lam Bissawab
Assalamualaikum WBT.

Syukran sudi baca.Sebarang komen amatlah dialu-alukan =)